Contact UGANDA CATHOLIC SECRETARIAT XAVERIAN MOVEMENT NSAMBYA HILL - 572 HANLON ROAD P. O. BOX 2886 KAMPALA UGANDA E-mail: xaveribm@yahoo.co.uk Tel.: 257-772-650519
Short history of the organisation The movement was founded in 1952 at Bukavu Zaire by a missionary of Africa, Rev. Defour and Mr. Zagabe. After World War II, many of the African countries were suffering from sicknesses, hunger, moral decadency, spiritual emptiness, leadership, etc. There was no help especially to the vulnerable groups i.e. orphans, aged, the sick and the poor.
Having seen the need, the founders started the movement, recruiting the youth who were strong and energetic. Formed them spiritually with the word of God and instilled a spirit of solidarity, first amongst them and to the entire community. The Movement later on spread to the rest of Africa especially west and southern Africa.
In Uganda it was started in 1960 by the White Fathers. Presently it is in the 15 catholic dioceses of Uganda. However, each diocese worked independently at that time.
In May 1999 Xaverian Leaders from 15 dioceses convened at Youth Sharing Centre and elected an Interim committee that put in place a National Constitution, National coordination Office and other structures. A National council was convened on 20th May 2000 and elected the first ever National Xaverian Executive Committee(NEC). This was the birth of UGANDA XAVERIAN MOVEMENT with a national coordination network or arrangement.
Vision of Xaveri Uganda Self reliant, committed and God fearing Citizens involved in the leadership and development of society Purpose and Mission of Xaveri Uganda To train members, and promote them in various skills to become socially, spiritually, economically and morally progressive.
The Mission of Xaveri Uganda To develop a whole dignified person, promote a spirit of solidarity and human rights amongst people and communities.
Wat gaan die daar eigenlijk uitspoken?!!!
In onze uitzendovereenkomst met Xaveri Uganda en Broederlijk delen staat dat we voor het volgende ingeschakeld zullen worden:
- vorming van jongeren tot vrijwillige inzet en leiderschap in samenwerking met het nationale team - uitwisseling van ervaringen rond creatieve en expressieve activiteiten met lokale groepen - geven van seksuele voorlichting en vorming rond HIV/Aids - begeleiding van lokale groepen - versterken van het partnership tussen Xaveri Uganda en Chirojeugd Vlaanderen
Wat dat dan concreet zal inhouden, kan je vanaf eind september lezen op deze blogspot!
Oeganda
Onderstaande info verkregen van Elmar landeninfo en de landenreeks.
Geografie
Het Oostafrikaanse Oeganda heeft een oppervlakte van 236.040 km2 en is 8 keer zo groot als België. Het heeft een bevolkingsdichtheid van 97 mensen per vierkante kilometer. Oeganda wordt geheel ingesloten door de Democratische Republiek Kongo, Kenia, Ruanda, Soedan en Tanzania. Het landschap bestaat voornamelijk uit plateaus en berguitlopers. Het laagste punt is het Albertmeer: 621 meter. Het hoogste punt is de Margherita piek op Mount Stanley: 5110 meter.
Klimaat
Oeganda ligt op de evenaar. Hierdoor heeft het een tropisch klimaat met twee droge seizoenen: van december tot februari en van juni tot augustus
fauna en flora
Flora De helft van het Oegandese grondgebied, meer nog zelfs als het Victoriameer meegerekend wordt, is niet ontgonnen of bebouwd. In het zuidelijk deel van het land bestaat dankzij de vruchtbare grond en voldoende regenval intensieve landbouw. In het veel drogere en onvruchtbaardere noorden zwerven hooguit herders met kuddes geiten rond. In de moerassen rond de meren doet de papyrus het erg goed. Zo'n 12% van Oeganda's gehele oppervlakte bestaat uit nationale parken en bossen.
Fauna Hoewel tijdens het Amin-tijdperk het leger artillerieoefeningen hield met als bewegende doelen olifanten en giraffen en er tot op heden nog altijd bovengemiddeld gestroopt wordt, kunt u nog evenveel olifanten zien als in Kenia. In de rivieren en de meren leven duizenden nijlpaarden. De zeldzame gorillafamilies huizen in het Mufumbiro Vulkaangebergte. Bij Lake Edward tref je leeuwen aan die in de bomen leven. Zowel in als buiten de wildparken kan je wevervogels, kingfishers, buffels, antilopen, Oeganda kops, wrattenzwijnen, visadelaars, gazellen, bushbocks en bavianen aantreffen.
bevolking
Volgens de schatting in juli 1999, wonen er bijna 23 miljoen mensen in Oeganda. Afgezien van de 160.000 Soedanese, 14.000 Kongolese en 12.000 Ruandese vluchtelingen.
Het land kent elf verschillende inheemse bevolkingsgroepen.
De drie voornaamste godsdiensten zijn katholiek (33%), protestants (33%) en islam (16%).
Van alle inwoners boven de vijftien jaar kan 62% lezen en schrijven. Uitgesplitst naar sekse is dat 73% mannen en 50% vrouwen.
Geboortencijfer (1992): 54 per 1000. Sterftecijfer (1992): 22 per 1000. Zuigelingensterfte (1992): 122 per 1000.
muziek
De populairste band van het land is de Afrigo band onder leiding van saxofonist Moses Malovo. Afrigo, met zangeressen en een volledige blazerassemblee, mengt vloeiende vocale harmonieën met strakke rumba arrangementen, die typerend zijn voor de huidige Oegandese muziek. Geoffrey Oryema is een van de weinige musici die ook in Europa bekend is dankzij het feit dat hij er meer dan twintig jaar woonde. Hij zingt in het Swahili en Acoli en gebruikt traditionele instrumenten als lukeme, nanaga en fluit voor zijn beslist niet-traditionele composities. Ook de in Europa verblijvende Samite, die zich wat meer op 'folk-music' toelegt, gebruikt in zijn arrangementen traditionele instrumenten als litungu, marimba en kalinda
eten
Veel kipgerechten, vis uit de meren zoals nijlbaars en tilapia en af en toe een steak van een longhorn. Tropisch fruit als ananas en bananen zijn op iedere markt te verkrijgen. De Oegandese thee smaakt voortreffelijk (blijkbaar in tegenstelling tot de koffie). Ook de geitensaté is heel smakelijk. Vaak niet aan een stokje maar aan een stuk fietsspaak met een scherpgeslepen punt. Het nationale gerecht van Oeganda is matooke. Het moet een van de oudste gerechten ter wereld zijn, want de legende luidt dat matooke door Kintu, de eerste man op aarde, werd geïntroduceerd. De bereidingstijd neemt meer dan een uur in beslag. Het witte vruchtvlees van een gepelde matookevrucht (is eigenlijk een zeer groene banaan) wordt in bananenbladeren gewikkeld en langer dan een uur gestoomd. Daarna gaat de matooke nog even op het vuur om de smaak te bevorderen. Als het witte vruchtvlees geel wordt, is de matooke eetklaar. Je kan het combineren met stews, curries, sauzen...