zaterdag 29 september 2007

Wist je dat...

- we dagelijks ofwel geen water hebben voor enkele uren ofwel geen elektriciteit (ze bouwen een extra stuwdam om het elektriciteitstekort te verhelpen maar dat zorgt er tegelijkertijd voor dat duizenden mensen moeten verhuizen en dat er een mooi stuk natuur verloren gaat ; Museveni zet ondanks groot protest door en tegen 2009 zal de nieuwe stuwdam een feit zijn).
- kolenvuurtjes in brand worden gestoken met plastiekzakjes? Dit helpt, volgens Justine, het milieuprobleem op te lossen want er is anders een teveel aan plastiek.
- vuilnis op het einde van de straat op een hoop wordt gegooid. Het is confronterend om ons afval van de voorbije dagen te zien liggen als we 's morgens naar Kampala trekken. Kinderen worden van kleinsaf aan geleerd om nooit of te nimmer in die afvalbergen rond te lopen. 't Is levensgevaarlijk want glas, spuiten, chemisch afval, ... je treft het er allemaal!
- we vaak vissen en kippen aan de bumper van auto's zien hangen? Gisteren zagen we nog een auto waarvan het dak vol samengebonden (levende) kippen hing en een open truck vol koeien (?) die met hun horens vastgesnoerd hingen aan een ijzeren pin die boven hen uitstak.
- we koken op 2 kerosinevuurtjes en in gamellen. Het duurt wel een tijdje vooraleer ons eten klaar is (koken neemt algauw een tweetal uren in beslag) maar 't is erg plezant op die manier.
- we gratis belkrediet krijgen telkens we onze kaart opladen. Dat belkrediet kan je gebruiken van 22u00 tot 8u00 maar vanaf 22u00 sluiten ze de centrale af...
- we waarschijnlijk een Afrikaans huwelijk zullen meemaken?!!! Jimmy (teamlid Xaveri Uganda) heeft plannen om op 5 juni voor de tweede keer in het bootje te stappen.
- we soms met 60 000 Ugandese Shilling over straat lopen? Dat zijn heel veel briefjes maar is slechts een kleine 30 euro waard.
- we begin december op nationaal kamp gaan voor 7 dagen!!!? Da's een bivak voor 6 000 gasten. We hebben de planning moeten uittypen... we beginnen om 5u45 met drill, daarna voorbereidingen voor de eurcharistieviering. Om 8u00 ontbijt en daarna de eigenlijke viering. In de namiddag is er sport of training voorzien en we eindigen die om 18u00 voor een half uurtje rozenkrans. Heeft iemand van jullie een paternoster of twee liggen? Die van ons zijn we vergeten.
- we house-animals (Hilde kon niet op het woord 'pets' komen) hebben? Een muis, 2 giant kakkerlakken, 1 hond, 3 straatkatten, 4 (ondertussen 'platte') muggen (Ine kreeg 2 steken) en 35 000 fruitvliegjes.
- een pint op cafe (halve liter) hier evenveel kost als een brood nl. 1600 shillings (= 80 cent). Een wortel kost 0,05 euro ; een pompoen en een ananas kost 0,35 euro (da's dan weer de kostprijs voor een rol WC-papier). Onze gescheurde broeken (die van Hilde kreeg een stevige scheur na een dolle mini-bus rit) konden we laten herstellen voor 0,40 euro (de naaister vroeg 1000 shillings en Ine, die net als Hilde het omrekenen nog niet onder de knie had, is zwaar beginnen afdingen tot 800 shillings ; achteraf waren we superbeschaamd...).
- het ons niet lukt om foto's door te mailen. We willen jullie nochtans graag onze kast laten zien die we op eigen houtje in elkaar hebben gezet...
- als je terugkeert van je werk en op weg naar je huis de buren groet, ze steeds weer zeggen 'welcome back'!

Geen opmerkingen: